Mittwoch, 5. Januar 2011
Glejte trije kralji ...
Vsako leto nam (stara) mama za božič speče t. i. tičke, za svete tri kralje pa poprtnik. V obeh primerih gre za božični kruh, ki je s svojim okrasjem prava mala umetnina. Ime poprtnik naj bi bilo pravzaprav podprtnik: mama pravi, da naj bi se s tem kruhom podprli trije modri, ko so šli za zvezdo v Betlehem, sicer pa je bolj razširjeno prepričanje, da je kruh dobil to ime, ker so ga gospodinje polagale pod prt, da se ne bi posušil. Poleg tega naj bi imel poprtnik posebno moč; vse, ki ga zaužijejo, tako ljudi kot živali, naj bi ohranil zdrave in rodovitne, drobtinice pa naj bi v ta namen posuli tudi po poljih in njivah. Pri nas doma ga imamo zelo radi svežega z maslom, marmelado in/ali s kavo, ko že ni več najbolj svež, pa v "šnitah".
Abonnieren
Kommentare zum Post (Atom)
Keine Kommentare:
Kommentar veröffentlichen