Montag, 31. Januar 2011

Ska vi fika?


Včeraj mi je po dolgem času načrtovanja tega podviga, ogledovanja recepta in iskanja sestavin (predvsem kardamon je bil malce problematičen, vendar sem ga na koncu našla v Mercatorju v Supernovi), končno uspelo speči t.i. kanelbullar oziroma cimetove polžke. Prav fino so uspeli, edino, kar jim je manjkalo do popolnosti, je debelejši, zrnati sladkor za posip (kdo ve, ali se ga pri nas sploh dobi?).
Kanelbullar skupaj s fiko so eden od razlogov, zakaj imeti rad Švedsko:) Fika je na Švedskem nepogrešljiv del dneva, pomeni pa odmor (od česarkoli že) za kavo, slaščice in klepet s sodelavci, prijatelji, družino ali simpatijo. Res, fika je lahko tudi sopomenka za zmenek, če ta vsebuje vse zgoraj našteto ... Švedi menda celo prirejajo fike za v knjigo rekordov, aktualni dosežek je 3563 ljudi na fiki v Östersundu 30. maja 2009 (pravi Wikipedia). Kanelbullar so verjetno najbolj znana spremljevalna slaščica te prijetne navade, čeprav je idealno, da je na mizi več vrst peciva. Gotovo bodo še na sporedu!

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen